Hans Merkel von Schmalkalden
(Ca. 1580-Ca. 1640)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Catharine Zachariasdatter
2. Karen Pedersdatter

Hans Merkel von Schmalkalden

  • Født: Ca. 1580
  • Ægteskab (1): Catharine Zachariasdatter før 1613
  • Ægteskab (2): Karen Pedersdatter den 5 Sep. 1614
  • Død: Ca. 1640 i en alder af ca. 60 år

punkttegn   Et andet navn for Hans var Hans Merchel von Schmalkalden.

Billede

punkttegn  Notater:

Hans Merkel von Schmalkalden var antagelig født i Schmalkalden, Thüringen i det nuværende Tyskland. Omkring 1605 blev han slotsfoged på Københavns slot, den 18. maj 1608 fik han Livsbrev på Hjortholm Mølle med Ålegård og Hestehave, fri for alle afgifter, han boede der også selv, når årstiden var egnet. Han ejede selv bygningerne og han brugte mange penge til reparationer og vedligehold. Bygningerne var så anselige, at Christian 4, når han var på rejse på de kanter, gjorde ophold for natten på Hjortholm Mølle. I 1625 skaffede Hans Merchel sig mere jord idet en halvgård i Virum blev lagt til Hjortholm Mølle; gården fik han kvit og frit mod at skulle stille en stærk karl til hjæp for kongens fisker, når denne var på egnen i embeds medfør. I 1624 fik hans hustru kgl. brev på at beholde Møllen og den tilliggender efter ham, i 1632 udvidedes denne ret til en af hans sønner - den bedst egnede, dog skulle sønnen, i modsætning til forældrene, betale en årlig afgift. Af Hans Merchel v. Schmalkaldens fem sønner var præsten i Lyngby den ældste, datteren var gift med den udvalgte Prins Christians tidligere Kammerskriver Peder Helt. Efter faderens død ordnede den næstældste søn Christian sig med sine søskende og fik i 1641 brev på Hjortholm Mølle, Peder Helt havde dog udtalt sin tvivl om at Christian var den bedst egnede til at overtage møllen.
Da Hans Merchel v. Schmalkalden døde havde han beklædt stillingen som Slotsfoged ved Københavns Slot i 36 år.

Billede

punkttegn  Om Hans:

• Ansættelse: Slotsfoged: på Københavns Slot.


Billede

Hans blev gift med Catharine Zachariasdatter før 1613. (Catharine Zachariasdatter døde cirka 1613.)


Billede

Hans blev derefter gift med Karen Pedersdatter, datter af Peder Andersen og Johanne Mogensdatter, den 5 Sep. 1614. (Karen Pedersdatter blev født den 24 Apr. 1592 i Lundiskov og døde den 27 Jun. 1631.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 11 Nov. 2020 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af kurt(@)palshoj.dk